Gordijnen Vertellen Verhalen

De nieuwbouw Staalstraat / De Bazellaan is het laatste grote nieuwbouw project van Pré Wonen in Parkwijk (Haarlem). Van de 4 flats die op de nominatielijst voor sloop stonden wacht alleen de flat aan de Bazellaan nog op de sloophamer (voorjaar 2022).

Anky Weitkamp, lid van Textielcollectief KunstDraad en bewoner van de wijk werd nieuwsgierig naar de verhalen van de bewoners van de Bazellaan. Wat speelt zich achter die gordijnen af? Wie wonen daar, wat zijn hun verhalen en hoe ervaren zij de verhuizing naar de nieuwbouw of elders? En is het mogelijk om die verhalen te laten weerspiegelen in een textiel kunstwerk met gebruik van de achter gebleven gordijnen?
Tijdens het voorproces en het maken van het kunstwerk wil KunstDraad zoveel mogelijk de bewoners en de wijk betrekken. Zo was het eerste initiatief om met zoveel mogelijk bewoners van de Bazellaan te praten. Dit leverde bijzondere, mooie, interessante en soms verdrietige verhalen op.

KunstDraad heeft nu een vorm gevonden om met de gordijnen en verhalen van de bewoners aan de slag te gaan. In 2024, als de laatste nieuwe flat opgeleverd wordt, willen zij dit kunstwerk schenken aan een van de flats waar de bewoners van de Bazellaan onderdak hebben gevonden. Ook zal er in de andere flats aandacht besteed worden aan dit project.
KunstDraad realiseert zich dat binnen dit kunstwerk niet alles kan worden verteld. Een podcast, waarin de verhalen van de bewoners worden vastgelegd, zou de ideale aanvulling zijn. Hier wordt op dit moment aan gewerkt.

Wat een mooie gordijnen hebben wij al ontvangen!

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Stichting Hulpactie Haarlem, Pré Wonen en Textielcollectief KunstDraad

Wilt u meer informatie over dit project? stuur dan een email naar: info@kunstdraad.nl